Geluidsoverlast

Geluidsoverlast is er in vele soorten en maten. Verkeer is er een grote bron van, maar ook omwonenden. Afhankelijk van de aard van de overlast zijn er oplossingen tegen te bedenken. In sommige gevallen is isolatie aan te bevelen, in andere situaties is het raadzaam om in gesprek te gaan met de veroorzaker. Vaak is er iets te doen aan de geluidshinder. Als je wilt weten wat in jouw geval de best mogelijke oplossing is, dan is contact zoeken met een specialist als KGI aan te bevelen. Wij kijken met jou naar wat er aan de geluidsoverlast gedaan kan worden.

Geluidsoverlast melden

Veel mensen wonen in dichtbevolkte gebieden. Dat vraagt ongemerkt wat van iedereen. Het is daarom aan te raden om elkaar de ruimte te geven. Het is dus niet altijd de beste optie om meteen melding te maken van geluidsoverlast. Dit kan tot onnodige spanningen in de buurt leiden. Komt de hinder vaker voor, dan kan het melden ervan zinnig zijn. Er zijn drie instanties waartoe je je hiervoor kunt wenden: de gemeente, de politie of een buurtbemiddelaar. Zij inventariseren hoe de situatie is en aan de hand daarvan adviseren zij over welke stappen te ondernemen.

Neem contact op

Geluidsoverlast tijden

Het is niet toegestaan om voortdurend geluidsoverlast te veroorzaken. Afhankelijk van de situatie zijn er voorschriften voor wanneer en hoe lang de hinder mag voortduren. Voor woonwijken hanteren veel gemeentes de richtlijn dat het om 22:00 uur stil moet zijn. Voor bouwlawaai zijn er andere voorschriften. Officieel mag dat zes dagen in de week tot 19:00 uur te horen zijn voor de buren. Op zondag is bouwlawaai niet toegestaan. Geluidsoverlast tijden zijn in het weekend dus anders. Zo zijn er nog meer voorschriften waar je rekening mee moet houden of anderen aan kan herinneren. KGI-Groep specialiseerde zich in oplossingen tegen geluidsoverlast en kan je meer vertellen over
de tijden waarop geluidsoverlast mag plaatsvinden.

Boete geluidsoverlast

Soms kan een boete worden opgelegd aan de veroorzaker van geluidsoverlast. Dit is meestal niet de eerste stap. Dat is het geven van een waarschuwing. In een geval van extreme geluidshinder kan de politie wel een proces verbaal opmaken en daarna een boete opleggen. Als niet-extreme geluidsoverlast blijft terugkeren, kan men uiteindelijk ook de geluidsapparatuur in beslag nemen. Daarna kan justitie eveneens overgaan tot het opleggen van een geldboete. Dat bepaalt tevens de hoogte van het bedrag.

Geluidsoverlast feestje

Het is een grote irritatiefactor: lawaaierige buurtfeestjes. Ze veroorzaken voor velen de rust op mooie zomeravonden, maar ook ’s winters komen ze voor. Het ligt aan de situatie wat je hiertegen kunt doen. Vaak kun je het beste eerst een gesprek aangaan met de veroorzakers. Als meteen de politie voor de deur staat, kan dat intimiderend overkomen. De toekomstige verhoudingen in de buurt worden er dan niet beter op. Soms kan melding maken wel zinnig zijn. Bijvoorbeeld als de luidruchtige feestjes vaker worden georganiseerd. Het is dan slim om contact op te nemen met een geluidsoverlast-specialist als KGI-Groep.

Geluidsoverlast decibel

De overheid stelde een grens aan de hoeveelheid geluidsoverlast die te horen mag zijn in particuliere woningen. Deze geluidsgrenzen worden aangegeven in decibellen. Men gaat daarbij uit van gemiddelden. Overdag ligt de grens tussen de 50 en 70 dB(A). In de avond en nacht mag er minder geluid worden geproduceerd. Als je met geluidsoverlast te maken krijgt, is het sowieso verstandig om je goed te laten adviseren. KGI-Groep is een gerenommeerde specialist op dit
terrein.

Regels geluidsoverlast

Geluidsoverlast veroorzaken mag zeker niet onbeperkt. Hiervoor zijn regels opgesteld die je vertellen wat per situatie toegestaan is. Omdat geluidshinder het leefgenot van mensen sterk kan beïnvloeden, zijn de grenzen voor binnenshuis en in woonwijken scherper getrokken. Soms zijn er ook uitzonderingssituaties. De tijdelijke overlast veroorzaakt door bijvoorbeeld een wegverbouwing is daar een voorbeeld van. Door al die verschillende voorschriften zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Het is daarom raadzaam om met een specialist als KGI-Groep contact op te nemen als je van doen krijgt met geluidsoverlast.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Deze kunnen gebruikt worden voor gepersonaliseerd adverteren. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.